История

История

Първото училище е основано през месец ноември 1862 г. Учител бил известният под името "куцият Даскал", затова, че той бил с телесен недостатък - куц. Името му било Иван, родом от с. Беброво, Търновска околия. За своята просветна дейност намерил частната къща на Стойчо Димитров Кафесчиев. Първият курс бил посещаван от 15 ученици от селата Ново село и Долно Абланово.
  През 1863 г.бива направена килията на мястото на съществуващата сега. Там се пренася и училищното дело на "куция даскал Иван", който в началото на 1864 г. напуска селото.Негов заместник бил Стоян Милков от с. Костел, Еленска околия. В училището се изучавали буквите и писането.Буквите се изучавали по звуковата метода - аа, ба, ва, га и т.н. Всички са пишели на плочки. Много се държало на изучаването на катехизиса /вероучението/.По история се учело за балканските държави и някой европейски страни. По аритметика се предавали четирите основни аритметични действия. Учениците са изучавали краснопис и църковно пеене. При хубаво време учениците излизали на разходка в гората. Там провеждали и гимнастика. Учебната година траела и зиме и лете.
  През 1889 г е построено ново училище "Васил Левски". Учебните занятия се посещавали от около 30 - 40 деца разделени в 4 отделения.На 06.12.1903 г. учениците за първи път изнасят програма пред населението. Същата година имало и вечерно училище посещавано от 38 ученици. През 1908 г. се огражда училището с желязна ограда, обзавежда се градина. През 1909 г. учебните занятия се посещавали от 303 ученици. Те били разделени по две паралелки за всеки клас и учели в странични помещения. През учебната 1919/1920г. в училището имало записани 306 ученици. Голяма трудност е било на учителите воденето на занятия поради липсата на помещения.
  През 1921 г. в Ново село се открива прогимназия по искане на земеделската дружба в селото. Същата година се открива само една паралелка с 38 ученици - 20 момчета и 18 момичета. Първият учител бил Димитър Бербанов от Лясковец. През следващите години се отварят и следващите паралелки от прогимназията.
През 1926 г. учебните занятия на прогимназията се водят в новопостроената сграда "Мара Манева" . След 09.09.1944г. всички ученици водят занятия в новата сграда. Успеваемостта в училището с всяка изминала година се повишава. Развива се художествената самодейност. Има изградени хоров, драматичен и танцов състав. Пионерският физкултурен колектив провежда активна състезателна дейност сред всички ученици. През 1951 г. Ганка Кирилова и Стоянка Георгиева участват в републикански лекоатлетически състезания. През 1953 г. Лиляна Станева като добра гимнастичка е изпратена на почивка в НР Полша. За републиканския си рекорд по хвърляне на топка Петър Минков Русев е изпратен на международна атлетическа среща през месец юли 1957 г. в Германската демократична република.